Affect Fobie Therapie (AFT) - Vervolgopleiding  (D2487)

Behandelen naar het model van McCullough

€ 2.665

Inschrijven is niet (meer) mogelijk

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Heb jij de basiscursus Affect Fobie Therapie gevolgd en wil je je graag verder bekwamen in AFT? Met deze vervolgopleiding doe je gedegen theoretische kennis op vanuit zowel praktische als therapeutische invalshoeken. Je werkt aan jouw ontwikkeling als AFT therapeut en krijgt feedback op door jou uitgevoerde AFT-behandelingen middels groepssupervisie. Als je na deze opleiding ook nog individuele supervisie volgt, ben je gekwalificeerd AFT-therapeut en kom je in het register AFT van de NvPP.
 
  • Inhoud

    In de basiscursus AFT ben je vertrouwd geraakt met de conflict- en personendriehoek van Malan. Je kunt klachten vertalen in een innerlijk conflict en bent in staat afweermechanismes te herkennen en te bewerken. Je hebt kennisgemaakt met de methoden van gevoelsbewerking en van angstregulering. Bovendien heb je kennisgemaakt met technieken om de cliënt te helpen bij de herstructurering van het zelfbeeld en het beeld van anderen.

    Om je verder te bekwamen in AFT bieden we deze vervolgopleiding.

    Wat leer je?

    • Je leert op een procesmatige en flexibele wijze werken met het AFT-model.
    • Je ontwikkelt vaardigheden in de ontwikkelingsniveaus van de afweer onderscheiden en daarbij aan te sluiten.
    • Je doet ervaring op met het herkennen van de fysieke signalen van angst en deze te verhelderen voor de cliënt.
    • Je bent in staat om je interventies af te stemmen op het angstniveau.
    • Je doet inzicht op over remmende gevoelens van schuld, schaamte, walging en pijn aanvoelen, bewust maken en verhelderen voor de cliënt.
    • Je leert de cliënt te helpen bij de verandering van het negatief gekleurde zelfbeeld en het disadaptieve beeld van de ander.
    • Je doet inzicht op over angst voor de dood en andere thema’s rond zingeving bespreken met je cliënt.
    • Je bent in staat om de therapie tot een goed einde brengen en de cliënt motiveren verder te gaan met de verworven emotionele vaardigheden uit de therapie.

    Werkwijze

    ’s Ochtends verdiepen we praktische en therapeutische invalshoeken. Daardoor beschik je na afloop over gedegen theoretische kennis en ben je bekwaam in de toepassing van AFT. 

    In de middagen vindt groepssupervisie plaats onder leiding van de twee docenten. Daarin breng je gefilmde sessies van door jou uitgevoerde AFT-behandelingen in. Deze groepssupervisie biedt je de mogelijkheid tot kritische reflectie en zorgt voor verbetering van je AFT werk.

    Daarnaast houd je gedurende de cursus een logboek bij waarin je de therapeutische vorderingen bijhoudt en deelt met de medecursisten en docenten. Van de docenten krijg je regelmatig feedback op je therapeutische werk, je reflectie hierop en de ontwikkeling in je leerproces.

    De intensiteit van deze cursus is hoog. Er wordt een actieve houding verwacht: je dient literatuur te bestuderen, een logboek bij te houden, te oefenen met eigen patiënten en opnames te maken.

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    Je geeft een eindpresentatie (videofragment van een AFT-behandeling) en maakt een reflectieverslag. Het verslag bevat een theoretisch technische reflectie op de casus en een reflectie op de ontwikkeling als AFT therapeut. Je verwerkt leerdoelen die je aan het begin van de vervolgopleiding opstelt en benoemt wat goed gaat en welke persoonlijke leerpunten je nog voor de toekomst hebt.

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datums
    Vr. 20 september 2024 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 18 oktober van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 15 november van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 13 december van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 17 januari 2025 van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Wo. 5 februari van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 14 maart van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 11 april van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht

    Vr. 16 mei van 9.30 - 16.30 uur, Utrecht



    (Omvang: 54 uur)
  • Accreditatie

    Beroepsregistratie

    Naast deze vervolgopleiding dien je 25 uur individuele supervisie te volgen. Met de supervisie kán gestart worden na de eerste lesdag van de vervolgopleiding. In de praktijk is het vaak wenselijk na de 4 of 5e lesdag met de supervisie te starten, de keus is aan de supervisant. Na een positieve beoordeling kun je ingeschreven worden in het register AFT van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (NVPP). Je bent dan gekwalificeerd AFT therapeut.

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Psychotherapeut BIG
    • Klinisch psycholoog BIG
    • Klinisch neuropsycholoog BIG
    • Psychiater
    Deelname aan de vervolgopleiding is mogelijk als je behoort tot de bovenstaande doelgroep én:
    • 24 uur basiscursus Affect Fobie Therapie (AFT) hebt gevolgd 
    • In je werksetting individuele AFT-behandelingen kunt verrichten en deze casuïstiek middels beeld/geluidmateriaal kunt inbrengen in het onderwijs.
    • In de specialistische GGZ werkt
    Om deel te kunnen nemen aan deze cursus is het een strikte eis dat je minimaal GZ- psycholoog bent en de aanvullende voorwaarde dat je aantoonbaar ten minste 50 sessies leertherapie hebt gevolgd.

  • Docenten
    dr. Quin van Dam

    dr. Quin van Dam

    Quin van Dam is klinisch psycholoog, affectfobie therapeut en supervisor en werkzaam in eigen praktijk. Hij verzorgt onderwijs voor collega’s in de ggz over affectfobietherapie (AFT) en het ontwikkelingsprofiel. In 2016 verscheen zijn boek Affectfobietherapie in de praktijk. Daarnaast publiceerde hij artikelen over AFT, doodsangst, afweer en weerstand, het ontwikkelingsprofiel, perversies en de Balintgroep. Op PsyFlix verzorgt hij webinars over AFT en zingeving.Lees meer
    drs. Ingrid de Kleine

    drs. Ingrid de Kleine

    Ingrid is klinisch psycholoog en psychotherapeut en heeft de opleiding tot psychoanalytisch psychotherapeut gedaan bij de NVPP. Daarnaast is zij AFT therapeut (register lid). Sinds 2019 werkt zij bij het NPI (onderdeel van Arkin) waar zij psychodynamische behandelingen en AFT behandelingen doet (zowel individueel als in een groep), naast allerlei andere werkzaamheden. Binnen het NPI is zij programmaleider van het psychodynamische zorgprogramma. Hiervoor heeft zij bijna 15 jaar gewerkt bij GGZ-NHN.

    Lees meer
    dr. Lex Vendrig

    dr. Lex Vendrig

    Lex Vendrig is klinisch psycholoog-psychotherapeut, affectfobietherapeut en psychoanalytisch psychotherapeut i.o. bij de NVPP en werkzaam in eigen praktijk. Hij publiceerde o.a. over persoonlijkheidsdiagnostiek en is hoofddocent geweest aan de GZ-opleiding in Amsterdam.Lees meer
  • Literatuur
    Verplichte literatuur:
    • Dam, Q.D. van (2016, 2de druk 2020). Affectfobietherapie in de praktijk. Hogrefe Uitgevers Bv. ISBN 9789492297013
    • McCullough Vaillant, L. (1997). Changing Character, Short-term Anxiety-regulating Psychotherapy For Restructuring Defenses, Affects, And Attachment. Uitgeverij Basic books. ISBN 9780465077922
      (lange levertijd)
  • Reviews
656 ms