Door met meerdere ideeën naar problemen en oplossingen te kijken, worden cliënt, extra-therapeutische en cliënt-therapeut relatiefactoren (die 70% van het succes van therapieën bepalen) zoveel mogelijk benut.
Deze cursus is onderdeel van de postmaster opleiding tot systeemtherapeut en kan los gevolgd worden. Lees meer over de gehele opleiding.
Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap (ST251)
Onderdeel van de opleiding systeemtherapie
€ 5.625
Mogelijk t/m 31 juli 2025,
tenzij eerder vol
- Inhoud
Wat leer je?
Je raakt middels de verschillende theorieën en praktijksituaties van de systeembenadering zodanig vertrouwd met de cognities, ervaringen, emoties en gedragingen van de leden van het systeem en van jezelf, dat je op een zelfstandige wijze kunt functioneren als systeemtherapeut die kan werken met individuen, relaties, gezinnen en de relatie tussen systemen en grotere systemen. Je dient de mogelijkheid te hebben om tijdens de cursus systemen te kunnen zien.
Werkwijze
A. Theoretisch deel
Je wordt vertrouwd gemaakt met de systeemmodellen. Er wordt meer nadruk gelegd op de overeenkomsten dan de verschillen tussen deze verschillende modellen.
De cursus is met ingang van 2009, volgens de richtlijnen van de NVRG, uitgebreid met een module Wetenschap in de opleiding (WIO) van 12 uur.
B. Technisch deel
Je leert te bekijken op welk niveau van het systeem verandering in gang te zetten is. De taxatie van de structurele, strategische, intergenerationele en cybernetische aspecten van het systeem biedt de bouwstenen voor de strategievorming, die direct of indirect op verandering is gericht. De nieuwste integratieve stromingen en evidence based modellen geven je handvatten om systemische verandering te bewerkstelligen.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Onderdeel van: - Datums
Omvang
22 donderdagen van 14.00-21.00 uurDatums
4 september 2025
8 september 2025
2 oktober 2025
16 oktober 2025
6 november 2025
20 november 2025
4 december 2025
18 december 2025
8 januari 2026
22 januari 2026
5 februari 2026
12 februari 2026
5 maart 2026
19 maart 2026
2 april 2026
16 april 2026
23 april 2026
7 mei 2026
21 mei 2026
4 juni 2026
18 juni 2026
2 juli 2026
Datums zijn onder voorbehoud.Locatie
Utrecht - Accreditatie
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Eerstelijnspsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVRG - Registratie SysteemtherapeutErkend
- NVvP - Nascholing Psychiater- Wordt aangevraagd
- Registerplein - Registratie Sociaal Professionals- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog- Wordt aangevraagd
- VSR - Herregistratie Verpleegkundig Specialist- Wordt aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Psychiater
- Arts
- Verpleegkundig specialist
- Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Social worker
- Maatschappelijk werker
- Diagnostisch werkende
- Vaktherapeut
- ontwikkelingspsychologie
- psychopathologie
- gespreksvaardigheden
Naast de vooropleidingseisen dien je minimaal twee jaar ervaring te hebben in het werken met systemen. Je moet vanaf het begin van de opleiding gedurende minimaal twee dagen in de week werkzaam zijn op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg en eigen casuïstiek in kunnen brengen. -
Docenten
drs. Manouche van Alst
drs. Jan Baars
Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en supervisor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemtherapie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie.
Lees meerdrs. Anne Lindenborn
Anne Lindenborn is klinisch psycholoog. Hij is werkzaam bij GGz Centraal, Rembrandthof, afdeling persoonlijkheidsstoornissen.Lees meerProf. dr. Hugo Quené
drs. Lenny Rodenburg
Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meerdrs. Jaap Segaar
Werkzaam als klinisch psycholoog en teamleider behandeling bij GGZ Centraal, afdeling voor klinische psychotherapie De Zwaluw, en tevens als Hoofddocent Diagnostiek van de GZ-opleiding V&O Utrecht verbonden aan de RINO Groep.
Lees meer - Literatuur
- Baars, J. & Meekeren E., van (red). (2013). Een Psychische Stoornis heb je niet alleen, Uitgeverij Boom, Utrecht (ISBN 9789461058188).
- Jesserun, N. & Warring, R. (2018). Verschillen omarmen. Transcultureel Systemisch Werken. 2de herziene druk. Coutinho Bussum (ISBN 9789046906231).
- Reviews