Trauma en systeemtherapie: een ingewikkelde, maar noodzakelijke combinatie  (ST255)

€ 2.125

Inschrijven

Mogelijk t/m 22 augustus 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Als een of meerdere familieleden een trauma hebben, is dit bijna altijd van invloed op alle relaties in de familie. Geheimhouding, ontkenning, bagatellisering en isolatie bedreigen de individuele ontwikkeling van de leden en de emotionele atmosfeer en verbondenheid van de familie als geheel. In deze 40-urige vervolgcursus leert systeemtherapeut Jan Baars je om trauma’s in een familie beter bespreekbaar te maken en te behandelen met verschillende interventies.
 
  • Inhoud

    Als er een trauma is bij een of meerdere familieleden heeft dit bijna altijd invloed op alle relaties in de familie. Bij therapeuten is er vaak angst en 'koudwatervrees' om eventuele trauma's ter sprake te brengen. Jan Baars zal verschillende manieren bespreken om deze pijnlijke ervaringen aan de orde te stellen. Je wordt uitgedaagd om te experimenteren met het aan de orde stellen van trauma's in de familie. Verder komen verschillende typen interventies aan bod. De sprekers zullen in een interactieve vorm verschillende modellen en interventies presenteren.

    Wat leer je?

    • Je leert over de noodzakelijk combinatie van trauma en systeemtherapie.
    • Je doet inzicht op over de gevolgen zijn van trauma voor de emotionele ontwikkeling en de emotionele atmosfeer van de familie als geheel.
    • Je leert werkbare methodes om trauma’s aan de orde te stellen en krijgt een goed beeld van de interventies die je kunt toepassen.

    Werkwijze

    De docenten zullen verschillende manieren bespreken om pijnlijke ervaringen aan de orde te stellen. Er zullen verschillende interventies aan bod komen. Het betreft interventies op emotioneel en hechtingsniveau, op gedragsniveau en op cognitief en betekenisniveau.

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Toetsen

    De opleiding kent een vaardigheidstoets.

  • Datums

    Omvang

    6 vrijdagen van 9.30-17.15 uur

    Datums

    5 september 2025, 19 september 2025, 10 oktober 2025, 31 oktober 2025, 28 november 2025 en 9 januari 2026
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Gz-psycholoog BIG
    • Systeemtherapeut
    • Verpleegkundig specialist
    Je bent Gz-psycholoog BIG,  systeemtherapeut of verpleegkundig specialist. Voor het volgen van deze 40-urige opleiding is basiskennis van de systeemtherapie noodzakelijk. Je kunt deze opleiding volgen als verdieping op de Theoretisch technische hoofdcursus systeemtherapie, inclusief 12 uur wetenschap of na een andere NVRG-erkende basisopleiding systeemtherapie.

    Het betreft een cursus van 40 uur, die gevolgd kan worden als specialistische cursus in het kader van de theoretisch-technische vorming ter verkrijging van het NVRG-lidmaatschap na een basiscursus systeemtherapie van 132 uur, ofwel als bijscholingscursus voor NVRG, FGZP (KP), NIP (ELP).

  • Docenten
    drs. Jan Baars

    drs. Jan Baars

    Jan Baars is klinisch psycholoog/psychotherapeut en super­visor/opleider/leertherapeut NVRG en NVP. Hij is een kei in het versimpelen van dingen die moeilijk zijn. Jan Baars heeft ruime ervaring in de ggz en de forensische psychiatrie. Hij was vele jaren hoofd van de behandelprogramma’s persoonlijkheidsstoornissen en stemmings- en angststoornissen van de Rembrandthof (GGZ Centraal, Hilversum). Op dit moment werkt hij als systeemtherapeut bij KOOS, specialistische jeugdhulp in Utrecht en bij Autimaat in Doetinchem. Systeemthera­pie is de basis van waaruit hij werkt. Op podia in binnen- en buitenland geeft Jan workshops en lezingen, altijd vanuit passie en creativiteit.
    Hij is (co)auteur van verschillende boeken over het thema relaties zoals ‘Een psychische stoornis heb je niet alleen’, ‘De Ziel van het vak’ en ‘Psychische stoornissen en naastbetrokkenen’. Hij publiceerde over systeemtherapie, persoonlijkheidsstoornissen en (seksueel) geweld binnen families. Hij is opleider en supervisor in de systeemtherapie voor de RINO Groep. Daarvoor ontwikkelde hij recent een programma rondom trauma en systeemtherapie. 

     Lees meer
    drs. Marjolein Kleinheerenbrink

    drs. Marjolein Kleinheerenbrink

    Marjolein Kleinheerenbrink is psychotherapeut, orthopedagoog-generalist en EMDR-therapeut. Werkzaam in eigen Psychotherapiepraktijk Marjolein Kleinheerenbrink in Zeist.Lees meer
    drs. Lenny Rodenburg

    drs. Lenny Rodenburg

    Lenny Rodenburg is werkzaam als klinisch psycholoog en gezins- en relatietherapeut vanuit haar eigen praktijk in Bussum. In de afgelopen twintig jaar heeft zij gewerkt binnen de kinder, jeugd en volwassenpsychiatrie. Zij is erkend opleider en supervisor vanuit de NVRG en geeft als docent les op de systeemopleiding in Utrecht en Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de methodieken Emotion Focused Therapy, Geweldloos verzet / Nieuwe Autoriteit en hechtingsgerichte gezinstherapie (AFFT/ABFT).Lees meer
    drs. Karin Wagenaar

    drs. Karin Wagenaar

    Karin Wagenaar is systeemtherapeut/psychotherapeut, opleider en supervisor. Zij is werkzaam bij De Gelderse Roos en in eigen praktijk.Lees meer
  • Literatuur
    Verplichte literatuur:
    • Mooren, T., Bala, B., Kok, M. de, Baars, J. & Essen, J. van, (2022). Handboek familierelaties bij Psychotrauma. Amsterdam: Boom uitgevers.
  • Reviews
687 ms