Psycho-educatie aan ouders en hun kinderen met autisme  (B2583)

€ 330

Inschrijven

Mogelijk t/m 11 september 2025,
tenzij eerder vol

Inclusief lunch
Docenten uit de praktijk
Gemiddelde beoordeling 8,4
CEDEO- / CRKBO-erkend
Mail mij bij nieuwe datumVoeg toe aan wensenlijst
Hoe breng je informatie over autisme zo goed mogelijk over? Dat hangt af van wie je tegenover je hebt. In deze cursus ga je praktisch aan de slag met verschillende doelgroepen: cliënten, ouders, broers en zussen, en school. Met psycho-educatie die goed is afgestemd op de doelgroep draag je bij aan zelfkennis, het opvoedings- of het schoolklimaat. Dat maakt de kwaliteit van leven van mensen met autisme beter en geeft hen meer kansen om zich te ontwikkelen.
 
  • Inhoud

    Psycho-educatie is een thema dat op vele verschillende manieren kan worden ingevuld. In deze eendaagse cursus wordt het doel van psycho-educatie besproken en komen de voor- en nadelen aan bod. Je gaat op praktische wijze aan de slag met verschillende doelgroepen aan wie kennis en informatie over autisme kan worden overgedragen: de cliënt, ouders, broers en/of zussen en het netwerk van het gezin, zoals bijvoorbeeld school en vrije tijd besteding. Met welke aspecten dien je rekening te houden om de informatie rondom autisme zo goed mogelijk over te brengen.

    Wat leer je?

    Je leert psycho-educatie af te stemmen op de doelgroep waarbij het doel is om het opvoedingsklimaat, schoolklimaat of de zelfkennis te optimaliseren. Dit draagt bij aan het welbevinden en het creëren van ontwikkelkansen voor de persoon met autisme.

    Werkwijze

    • Korte inleiding over autismespectrumstoornissen
    • Op welke wijze kan voorlichting informatie gegeven worden aan: 
      - de cliënt met autisme
      - ouders en andere gezinsleden
      - het netwerk van het gezin, zoals sportclub en school 
    • Welke informatie wordt wel of juist niet verstrekt, en waarom, over de cliënt met autisme?
    • Aan welke voorwaarden dient de omgeving te voldoen zodat de psycho-educatie zoveel mogelijk voordelen en erkenning oplevert?

    De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten. 

    Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden.  Vraag een offerte aan.

  • Datum
    Do 16 oktober 2025 van 09:30-16:30



    (omvang 6 uur)



    Locatie: Utrecht
  • Accreditatie

    Certificaat

    Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

  • Doelgroep

    Doelgroep

    • Basispsycholoog
    • Orthopedagoog
    • Toegepast psycholoog
    • Social worker
    • Maatschappelijk werker
    • Diagnostisch werkende
    • Vaktherapeut
    • Vaktherapeut (speltherapie)

  • Docenten
    dr. Fabiënne Naber

    dr. Fabiënne Naber

     

    dr. Fabiënne Naber is afgestudeerd bioloog en gepromoveerd bij geneeskunde op vroegtijdige herkenning van kinderpsychiatrische aandoeningen. Haar specialisaties zijn neurobiologie, gehechtheid, autisme, prematuriteit, ouder-kind interacties en stress.
    Fabiënne heeft van 2004 tot 2013 als UD lesgegeven en onderzoek gedaan bij gezinspedagogiek van de Universiteit Leiden en van 2013 tot 2022 bij de Erasmus Universiteit Rotterdam waar zij mede de opleiding orthopedagogiek heeft ontwikkeld. 
    Fabiënne heeft de VIPP-auti ontwikkeld, een interventie voor ouders van jonge kinderen met een verdenking van autisme. Deze interventie is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken.
    Ze leidt het onderzoek naar de effectiviteit van de methodiek Geef me de 5 welke wordt uitgevoerd bij Autimaat, een sGGZ voor autisme.                                                                                                              
    Daarnaast ontwikkelt zij opleidingen/e-learnings op gebied van breinontwikkeling en dagelijkse problematiek bij kinderen die prematuur geboren zijn en onderzoekt zij een interventie op rouwverwerking en sensitiviteit voor ouders van kinderen met een moeilijke start bij het Kleine Heldenhuis, een sGGZ voor prematuur geboren kinderen in Rotterdam.
    De afgelopen jaren is zij deelprojectleider geweest op een internationaal project over het belang van voorbereid ouderschap en destigmatiseren van mentale problematiek bij jong ouderschap (PATH-project) welke vanuit Nederland door het Maasstadziekenhuis werd geleid. 
    Ze is verbonden aan het UMC-Utrecht, afdeling Psychiatrie en geeft regelmatig nascholingen en lezingen.
     Lees meer
  • Literatuur
    Uiterlijk vijf weken voor de startdatum word je geïnformeerd over eventuele aan te schaffen boeken.
  • Reviews
1171 ms