De Modified Interaction Guidance (MIG) (D. Benoit, 2001) is een gedragstherapeutische videofeedback interventie, die is gebaseerd op de gehechtheidstheorie. Deze interventie richt zich specifiek op baby's en peuters met ouders die een achtergrond hebben van onverwerkt verlies en trauma. In tegenstelling tot andere gehechtheidsinterventies richt deze interventie zich niet alleen op het versterken van het sensitieve gedrag van de ouder, maar ook op het reduceren van verstoord oudergedrag. Met behulp van de AMBIANCE, een observatie- en classificatie-instrument, wordt het verstoorde oudergedrag in beeld gebracht (K. Lyons-Ruth, 2004).
Modified Interaction Guidance (MIG) (B2155)
Videofeedback interventie bij gedesorganiseerde gehechtheid
Inschrijven is niet (meer) mogelijk
- Inhoud
Wat leer je?
- Na afloop van de cursus:
- ken je de betekenis en invloed van gedesorganiseerde gehechtheid. Je weet welke factoren een rol spelen in het voorkomen van deze gehechtheidsstijl;
- maak je kennis met de AMBIANCE (a-typical Maternal Behaviour instrument for assesment and classification);
- ben je bekend met de indicaties en contra-indicaties van de MIG;
- ben je in staat om de specifieke technieken van de Modified Interaction Guidance toe te passen in je behandelingen.
Werkwijze
MIG is een evidenced based, gedragstherapeutische videofeedback interventie voor ouders en hun kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot 7 jaar die een verhoogd risico lopen op gedesorganiseerde gehechtheid of signalen laten zien van verstoord gehechtheidsgedrag. Ouders van kinderen met een verhoogd risico op een gedesorganiseerde gehechtheid hebben veelal onverwerkte traumatische ervaringen in hun eigen (gehechtheids-)geschiedenis. Onder invloed van hun getraumatiseerde achtergrond laten deze ouders verstoord oudergedrag zien. Modified Interaction Guidance is een van de weinige videofeedback gehechtheidsinterventies die specifiek voor deze doelgroep is ontwikkeld. Deze interventie onderscheidt zich door de aandacht die wordt besteed aan het verstoorde oudergedrag; naast het versterken van het sensitieve oudergedrag wordt gewerkt aan de afname van het verstoorde oudergedrag.
De MIG bestaat uit twee fasen; in de diagnostische fase wordt het verstoorde oudergedrag/ representaties in beeld gebracht. In de behandelfase wordt in een 5-tal (geprotocolleerde) sessies gewerkt aan de tweevoudige doelstelling.
Tijdens de eerste lesdag gaan we in op de inhoud, aanpak en in- en exclusiecriteria voor deze interventie. Ook het observeren van gedesorganiseerde gehechtheid komt aan bod. In de dagdelen daarna staat centraal hoe je met casuïstiek omgaat in je behandelpraktijk.De cursus wordt ondersteund met een digitale leeromgeving. Zo heb je altijd toegang tot het lesrooster, digitale literatuur en contact met mededeelnemers en docenten.
Toetsen
Inbreng en reflectie op casus: schriftelijk uitgewerkt en beoordeeld door docent.
Wil je gezamenlijk met je hele team deze cursus volgen? Dat kan! Deze cursus kan op verzoek incompany gegeven worden. Vraag een offerte aan.
- Na afloop van de cursus:
- Datums
Omvang
4 dagen, dag 1 van 9:30 tot 16.30 uur en de overige 3 dagen van 18:00 tot 21:00 uurDatums
datums worden z.s.m. bekend gemaaktLocatie
Utrecht - Accreditatie
- DAIMH - Registratie IMH-specialist- Wordt aangevraagd
- FGzPt - Herregistratie Klinisch (Neuro)Psycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NIP - Herregistratie Kinder- en Jeugdpsycholoog- Wordt aangevraagd
- NVO - Registratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVO - Herregistratie Orthopedagoog-Generalist- Wordt aangevraagd
- NVvP - Nascholing Psychiater- Wordt aangevraagd
- SKJ Master - Herreg. Basispsycholoog en Orthopedagoog- Wordt aangevraagd
Certificaat
Je ontvangt een certificaat als je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
- Doelgroep
Doelgroep
- Gz-psycholoog BIG
- Psychotherapeut BIG
- Klinisch psycholoog BIG
- Klinisch neuropsycholoog BIG
- Eerstelijnspsycholoog NIP
- Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
- Orthopedagoog-Generalist BIG
- Psychiater
-
Docenten
drs. Nelleke van der Boon
Nelleke van der Boon is klinisch psycholoog/psychotherapeut en IMH specialist.Lees meer - LiteratuurVan der Boon, N. & Van Bakel, H. (2017). Modified Interaction Guidance (MIG). Houten: Bohn Stafleu van Loghum. ISBN: 9789036818568
- Reviews