Als je werkt met kinderen en jongeren loop je geregeld tegen vragen rondom seksualiteit aan. Dit kunnen vragen zijn die door het kind zelf gesteld worden of gerelateerd zijn aan je eigen normen en waarden. Ook kun je gedrag waarnemen waarvan je je afvraagt of dit wel passend is voor de leeftijd of hoe je het beste kunt reageren. Kinderen kunnen seksueel misbruik ter sprake brengen of hun gedrag kan je zorgen baren. Het is van belang dit goed te kunnen duiden en adequaat op te handelen.
Tijdens het congres gaan we plenair in op de normale seksuele ontwikkeling en hoe om te gaan met afwijkingen. Uiteraard hebben we aandacht voor actuele thema’s zoals sexting, grooming, toenemende aandacht voor LHBT-jongeren en de Centra voor Seksueel Geweld.
In parallelsessies verdiep je je kennis over specifieke onderwerpen of doelgroepen. Wat is bijvoorbeeld bijzonder in de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme of een verstandelijke beperking? En, wat betekent dit voor de hulpverlening? Welke behandelmogelijkheden zijn er voor trauma dat is gerelateerd aan seksueel misbruik? Waarom komt seksueel misbruik binnen een familie vaak van generatie op generatie voor? En, het klinkt simpel, maar hoe praat je nou eigenlijk met jongeren over seksualiteit op een manier die bij hen aansluit en voor jezelf gemakkelijk voelt?
Programma
Plenaire sessie 10.00 - 14.15 uur
Dagvoorzitter: Paulien van Haastrecht
Hoe gemakkelijk voel je je bij dit onderwerp?
2) Normale seksuele ontwikkeling, door Iva Bicanic
Kinderen ontwikkelen zich niet alleen cognitief, motorisch, sociaal en emotioneel, maar zeker ook seksueel. Elke ontwikkelingsfase wordt gekenmerkt door bepaald gedrag en uitingen. Het doorlopen van die fasen is niet alleen van belang voor het seksuele leven later, maar ook voor de identiteitsvorming. Kennis over de normale seksuele ontwikkeling vormt voor hulpverleners de basis om zorgen over gedrag van een kind of vermoedelijk seksueel misbruik beter te begrijpen. In de presentatie wordt de normale seksuele ontwikkeling per fase doorlopen van 0 tot 18 jaar. Tevens wordt besproken welke seksueel gedrag als zorgelijk geïnterpreteerd dient te worden bij kinderen die interpersoonlijk trauma hebben meegemaakt.