De wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is in 2013 van kracht geworden. Dit betekent voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg, onderwijs, maatschappelijk werk en justitie dat zij verplicht zijn om een stappenplan (meldcode) te hebben. Hun beroepskrachten moeten de meldcode hanteren bij signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld. Het doel van de invoering van de meldcode is het stoppen van het geweld door vroegsignalering en het tijdig bieden van effectieve hulp.
Deze cursus bestaat uit een lesdag in combinatie met een e-learning module. Als voorbereiding op de lesdag maken deelnemers zich door middel van de e-learning module - op zelf gekozen tijdstip en in eigen tempo - kennis eigen op het gebied van de meldcode en kindermishandeling. Door de ingebouwde toets kan voor de bijeenkomst al gecontroleerd worden of de kennis van de meldcode reeds voldoende aanwezig is. Tijdens de lesdag kan de docent direct ingaan op resterende vragen, het toepassen van de meldcode in de organisatie en het trainen van vaardigheden. Ook na de lesdag vormt de e-learning nog een waardevol naslagwerk tijdens het invoeren en toepassen van de meldcode.
De voordelen van blended learning:
- Het bestuderen van de theorie en ander voorbereidend werk doen deelnemers via e-learning: zelfstandig, wanneer het hen uitkomt. Dat betekent minder bijeenkomsten.
- Doordat alle deelnemers de theorie hebben verwerkt, is er in de bijeenkomsten niet alleen meer ruimte voor vaardigheidstraining, maar kan nog meer geprofiteerd worden van de deskundigheid van de docenten. Zo komt de praktische toepasbaarheid van de opleiding nog sterker tot zijn recht.
- De digitale middelen bieden extra mogelijkheden voor rechtstreeks contact met de docent, bijvoorbeeld voor specifieke vragen, coaching, begeleide intervisie en supervisie.
- De prijs van een blended opleiding is lager: online lesuren zijn goedkoper dan bijeenkomsten. De kosten zijn dus minder, terwijl het aantal lesuren en accreditatiepunten gelijk blijft.