Hoe ziet een behandeling met K.I.P.B. eruit?
K.I.P.B. werkt o.a. met het symboliseren van iemands binnenwereld in een dagdroom. Katathym; ‘Kata’ betekent ‘passend’ en ‘Thymos’ ’de ziel, levenskracht, gemoedstoestand’. De beelden die tijdens de imaginatie opkomen zijn representaties van die binnenwereld, ze zijn affect-beladen en komen vanuit het voor-/onbewuste en daardoor van groot belang voor het veranderingsproces. Het zegt de persoon direct iets over zichzelf en dat verkent hij of zij samen met de therapeut om vervolgens te onderzoeken wat het kan gaan betekenen voor het dagelijks leven. Ellen vertelt:‘De therapeut biedt de cliënt een motief aan, bijvoorbeeld het thema ‘bloem’, de cliënt richt de concentratie kort even naar binnen, net zoals bij yoga of mindfulness, en wacht af wat er zoal opkomt aan beelden, ervaringen, gevoelens en gedachten. De therapeut stemt daarbij de begeleidingsstijl af op de cliënt zodat het affect zoveel mogelijk kan worden verkend en tot zijn recht komt. Hierbij worden zintuiglijke vragen gesteld bijvoorbeeld wat er te zien of te horen is waardoor het beeld zich verdiept en intenser ervaren wordt. Soms komen er herinneringen naar boven of raakt het beschermingsmechanismen aan die (eerder) een belangrijke functie hebben gehad.
‘Waar het bij EMDR soms heftig en groots kan zijn, verloopt K.I.P.B. stapsgewijs en werkt het van binnen naar buiten: het symboliseren tijdens de dagdroom heeft zijn eigen kracht. Het is een cliëntgerichte benadering met een dieptepsychologische, psychodynamische methodische achtergrond: de cliënt voelt in het begin aan dat er iets gebeurt, maar kan dat niet altijd direct begrijpen. Dat komt vaak later in het proces tot meer bewustzijn.
Deze methode is sterk in de steunende, accepterende en verdiepende manier van samen ontdekken. De cliënt komt toe aan basisbehoeften, voelt zich meer gehoord en erkend, zodat hij of zij de eigen ‘felt-sense’ (iets dat je voelt in je lijf en dat gaat over iets in jouw persoonlijk leven) kan inzetten om verder te groeien.’