Er zijn in Nederland 1.510 BIG-geregistreerde orthopedagoog-generalisten. Hiervan is 95% vrouw en bijna driekwart jonger dan 50 jaar. De grootste groep daarvan is werkzaam binnen de jeugdhulpverlening, in wijkteams, het (speciaal) onderwijs of de gehandicaptenzorg.
Wat doet de orthopedagoog-generalist?
De orthopedagoog-generalist is deskundig in het verrichten van onderzoek en orthopedagogische diagnostiek. Je bent opgeleid in het behandelen en begeleiden van mensen in afhankelijkheidsrelatie met leer-, gedrags-, en ontwikkelingsproblemen. Je betrekt daarbij altijd de opvoedingscontext als geheel; de rol van verzorgers/opvoeders en mogelijk andere personen uit de leefomgeving van de cliënt, zoals uit het gezin, het onderwijs en de sociale leefomgeving.
Waar werkt de orthopedagoog-generalist?
De orthopedagoog-generalist kan terecht in zeer uiteenlopende werkterreinen binnen de gezondheidzorg, zoals de gehandicaptenzorg, het onderwijs, in de jeugdhulp, in wijkteams, in de geestelijke gezondheidszorg of in de ouderenzorg.
Welke registratie levert dit op?
Sinds 1 januari 2020 is de orthopedagoog-generalist opgenomen als basisberoep in het BIG-register. Voor die tijd was de orthopedagoog-generalist een privaatrechtelijke titel, verbonden aan het register Orthopedagoog-generalist van de beroepsvereniging NVO.
Na het behalen van je diploma kun je je inschrijven in het BIG-register. Dit betekent dat je de wettelijk beschermde beroepstitel van orthopedagoog-generalist mag voeren.
Je hebt een universitaire opleiding pedagogische wetenschappen, psychologie of gezondheidswetenschappen afgerond waarbinnen je de volgende onderdelen hebt gevolgd:
- Klinische vaardigheden op het terrein van de pedagogiek of psychologie.
- Een klinische stage van ten minste 520 uur op het terrein van de pedagogiek of psychologie ten aanzien van kinderen en jeugdigen en diegenen die betrokken zijn bij hun opvoeding en ontwikkeling of ten aanzien van volwassenen met een orthopedagogische zorgvraag. Een BAD-verklaring of BAPD-verklaring, waarvoor drie gevalsbeschrijvingen zijn uitgewerkt, verdient de voorkeur.
Indien je langer dan vijf jaar geleden bent afgestudeerd, moet je aantonen dat je in de afgelopen vijf jaar minimaal 2.500 uur relevante klinische werkervaring hebt opgedaan, bijvoorbeeld door een werkgeversverklaring waaruit orthopedagogische werkervaring blijkt, met een beschrijving van je werkzaamheden en praktijkervaring, en/of een (her)registratie NVO/NIP/SKJ/vLOGO verklaring niet ouder dan vijf jaar.
Ook is het nodig dat je een opleidingsplek hebt binnen een erkende praktijkinstelling. Wanneer jouw instelling niet aan de gestelde eisen voldoet, kan je met een andere erkende (praktijk-)instelling een samenwerkingsovereenkomst sluiten, zodat gezamenlijk wel aan de eisen kan worden voldaan. Wil je meer informatie over de toelatingsvoorwaarden? Neem dan contact op met het Servicebureau BIG via 030 230 8440 en
servicebureaubig@rinogroep.nl.