Wat levert de BIG-opleiding tot Gz-psycholoog op?

BIG alumnus Leanne van der Grift
Leanne van der Grift: 'Meteen na mijn BIG-opleiding belden er zes recruiters'

Wat levert een BIG-opleiding op? Leanne van der Grift is sinds januari 2018 BIG-geregistreerd Gz-psycholoog en vertelt wat de opleiding bij de RINO Groep haar heeft gebracht.
 
Wat heb je gedaan voordat je aan de GZ-opleiding begon?
Na mijn studie psychologie aan de Erasmus Universiteit kon ik aan de slag bij De Forensische Zorgspecialisten in Utrecht. Een ggz-instelling waar bekende namen als De Van der Hoeven Kliniek en De Waag onder vallen. Na drie jaar werkervaring kreeg ik bij De Waag een opleidingsplaats voor de GZ-opleiding bij de RINO Groep in Utrecht. De Waag is het grootste centrum voor ambulante forensische ggz in Nederland.

Waar werk je nu en in welke functie? 
In januari 2018 heb ik mijn BIG-opleiding afgerond, precies goed getimed voor mijn zwangerschapsverlof, haha. Daarna ben ik begonnen als Gz-psycholoog bij De Praktische GGZ in Gouda. Een relatief jonge ggz-instelling en veel kleiner dan De Waag.

Wat vind je leuk in je werk?
Dat is makkelijk: de verscheidenheid in cliënten, problematieken en in te zetten therapieën. Van pubers tot senioren van 65. Van volwassenen met een angststoornis, depressie of persoonlijkheidsproblematiek tot jongeren met ADHD die de kamer door stuiteren en waar mijn forensische ervaring met motiverende gesprekvoering goed van pas komt. Het steeds weer opnieuw de juiste ingang vinden bij cliënten, maakt mij werk ieder dag opnieuw bijzonder. Zeker bij een kleinschalige instelling als De Praktische GGZ waar de zorg persoonlijk is en collega’s meedenken over diagnose en behandeling van elkaars cliënten. Van die intervisie leer je veel.

Hoe ziet jouw dag eruit? 
Dagelijks zie ik zo’n vijf cliënten. Mijn dag begint met het voorbereiden van de sessies die komen. Hoewel je nooit precies weet hoe een gesprek gaat lopen, denk ik voor iedere sessie wel een gesprekslijn uit. Ik ben iemand die na drie sessies even een rustmoment nodig heeft. Zeker na bijvoorbeeld een cliënt waarmee ik twee uur bezig ben geweest met intelligentietesten, ADHD-onderzoeken en vragenlijsten. Uiteraard maak ik ook iedere dag verslagen, daar ben ik 25 procent van mijn tijd aan kwijt. Gelukkig vind ik de meeste verslaglegging leuk om te doen.

Wat is volgens jou nodig om een goede BIG-er te worden?
Het allerbelangrijkste is dat je vanuit je eigen gut feeling wil begrijpen wat de ander nodig heeft. In de basis moet je dus een goede luisteraar zijn. En van daaruit moet je alle geleerde interventies goed kunnen toepassen. Vergelijk het met een goede timmerman die precies weet wat er in zijn gereedschapskist zit en wanneer hij welk gereedschap nodig heeft. 

Waarom is het handig een BIG-registratie te hebben? 
Direct na mijn opleiding werd ik door zes recruiters benaderd voor interessante banen. Nog steeds word ik bijna wekelijks gebeld. De BIG-registratie opent echt deuren op de arbeidsmarkt. Dat is wel lekker, hoor. Daarnaast hebben de opleiding en de intervisies me veel zelfkennis opgeleverd. Ik kan mezelf nu beter als instrument inzetten. Ook word ik na de opleiding voor voller aangezien. Zo word ik nu zelf ingezet als werkbegeleider en supervisor en ben ik betrokken bij beleid en management, zoals het openen van nieuwe vestiging. Tot slot nog even financieel: de naam Gz-psycholoog is ook voor de financiering vanuit verzekeraars interessant, wij leveren omzet op. 

Alle informatie over de BIG-opleiding tot Gz-psycholoog