Single Session Therapy (SST) of ‘One At a Time (OAAT) therapy’ wordt in onder andere in Amerika, Australië en Engeland sinds eind jaren 80 gebruikt en onderzocht. Het idee achter SST is dat uitdagingen en obstakels een normaal onderdeel van ieders leven zijn en dat we daar allemaal wel eens hulp nodig bij hebben. Soms van een professional. SST is een manier van werken, een attitude. Een nieuwe manier om je therapeutische kennis en ervaring toe te passen en daarmee het aanbod voor je cliënten te vergroten. SST is geen therapeutische stroming, behandeling of vervanging van psychotherapie, het is een ondersteunende gesprekstechniek.
De kern van SST is dat elke sessie op zich staat, compleet is. Dat betekent niet dat er geen vervolg kan zijn. De sessie starten met het idee dat dit de enige kan zijn. Dit helpt de cliënt en de behandelaar om samen te werken om alles uit die ene sessie te halen. In de wetenschap dat er altijd meer hulp beschikbaar is als daar behoefte aan is.
Belangrijke pijlers van SST zijn:
- Kracht van de cliënt: mensen hebben in principe alles in huis om goed met moeilijkheden om te gaan. Vaak is alleen een zetje in de goede richting nodig om de eigen vaardigheden en hulpbronnen in te zetten. Mensen weten zelf het beste wat voor ze zal werken en wat niet.
- Timing: als mensen direct terecht kunnen op het moment dat ze daar behoefte aan hebben kan snel bijgestuurd worden met gebruik van de motivatie, de urgentie van het moment. De wetenschap dat er altijd hulp beschikbaar kan helpend zijn. De band wordt alleen niet opgebouwd met de individuele coach, maar met de organisatie.
- Focus: de sessie richt zich op de huidige situatie, op één vraagstuk; wat speelt er en waar wil de cliënt mee naar buiten? Het gaat er om wat iemand daar nu zelf mee kan en wil, niet om de ontstaansgeschiedenis en een uitgebreide casus conceptualisatie.
- Mindset: de overtuiging dat één sessie een waardevolle verandering op kan leveren. Veel onderzoek laat zien dat mensen sterke verbetering ervaren aan het begin van het therapietraject en dat het effect per sessie afneemt naarmate de therapie langer duurt.