Inleiding
Ziekte en klachten zijn een disbalans in ons lichamelijk en psychisch functioneren. Dit kunnen we beter begrijpen als we vanuit het perspectief en de werking van het autonome zenuwstelsel denken; een complex samenspel van activatie via de sympaticus en inactivatie via de parasympaticus, de nervus vagus. Zolang beide systemen flexibel samenwerken, is er sprake van gezonde activiteit, rust en herstel. Disbalans leidt tot diverse, naast elkaar voorkomende klachten, omdat verschillende eindorganen beïnvloed worden.
Het congres is een must voor iedereen die in de spreekkamer merkt dat cliënten ontregeld zijn. Deze ontregeling kan zelfs invloed hebben op jou als professional. Maar wat speelt er precies, en hoe kun je dit beter begrijpen vanuit het functioneren van het autonome zenuwstelsel? En nog belangrijker, hoe kun je deze ontregeling effectief reguleren?
Je krijgt antwoord op deze vragen door middel van inspirerende lezingen en verdiepende sessies. Je krijgt concrete tools aangereikt die je direct kunt toepassen in je dagelijkse praktijk. Mis deze kans dus niet om je kennis en vaardigheden te verdiepen en je professionele effectiviteit te vergroten!
Programma in het kort
Tijdens het plenaire ochtendprogramma wordt het functioneren van het autonome zenuwstelsel toegelicht als lens om naar ontregeling te kijken. De polyvagaal theorie komt aan bod en er wordt ingezoomd op de verbinding tussen het autonome zenuwstelsel en de link tussen psychisch en lichamelijk functioneren. Vervolgens worden de laatste inzichten op het gebied van neuroceptie, ons detectiesysteem voor (on)veiligheid, gedeeld. Tracy Stackhouse, specialist op het gebied van neuroceptie, komt speciaal voor dit congres over vanuit Amerika om haar kennis over dit onderwerp met ons te delen. De ochtend wordt afgesloten met de invloed van de muziek-interventie SSP op zowel lichamelijk als psychisch functioneren.
Na een gezamenlijke lunch kies je als bezoeker om deel te nemen aan één van de vier verdiepingssessies waarin je concrete handvatten krijgt aangereikt om te integreren in je dagelijkse werk. Onder de noemer ‘Niets gemist, alles verbonden’ wordt de dag afgesloten met een interactieve plenaire sessie waarin verschillende, (nieuwe) inzichten nog eens de revue passeren zodat je zoveel mogelijk kennis mee naar huis én naar je praktijk neemt.
Wat leer je tijdens het congres?
- Begrijpen hoe het autonome zenuwstelsel werkt
- Ontregeling van het autonome zenuwstelsel herkennen
- Herkennen van oorzaken van disbalans
- Begrijpen hoe verschillende klachten in verschillende organen uiting zijn van één probleem
- Wat je kunt doen om weer meer gereguleerd te worden
- Inzichten vanuit de polyvagaal theorie
- Hoe groot de impact van (dis)regulatie is
- Wat de invloed is van neuroceptie op ons dagelijkse leven en welzijn
- Hoe je met een bredere blik naar je cliënt en hun problematiek kunt kijken
- Inloop met koffie, thee en ruimte om elkaar te leren kennen
- Centrale opening en lezing Lichaam en Geest, stilstaan en bewegen door dagvoorzitter Milka van Est
- Lezing: De werking van de Nervus Vagus door Tineke Smit
- Koffiepauze
- Lezing (Engels): De invloed van neuroceptie op ons dagelijks leven door Tracy Stackhouse (USA)
- Uitgebreide lunch
- Lezing: Onderzoek naar en toepassing van het Safe and Sound Protocol door Heleen Grooten
- Keuze uit 1 van de vier verdiepingssessies (90 minuten)
- Koffiepauze
- Niets gemist, alles verbonden – Interactieve plenaire afsluiting van de dag
Omschrijving lezing: Lichaam en geest
Dagvoorzitter en psychiater Milka van Est staat stil bij ontregeling en wat de relatie is met het autonome zenuwstelsel. Omdat de polyvagaal theorie en neuroceptie gedurende het congres ruim aan bod komen, zullen hier tijdens de opening al inzichten over worden gedeeld. Ook biedt Milka een maatschappelijk perspectief op hoe lichaam en geest samen kunnen gaan in de Nederlandse Zorg, en wat daarin de uitdagingen zijn.
Omschrijving lezing: De werking van de Nervus Vagus
Van alle hersenzenuwen is de Nervus Vagus het meest complex. Het functioneren van o.a. het hart, de longen, de maag en het darmstelsel worden er door beïnvloed en de zenuw zorgt voor tal van automatische reacties in ons lichaam, inclusief emotionele reacties. Tijdens deze lezing deelt kind- en jeugdpsychiater Tineke Smit haar inzichten over de complexiteit van de Nervus Vagus en hoe je hier als professional gebruik van kunt maken in bestaande therapieën.
Omschrijving lezing: De invloed van neuroceptie op ons dagelijks leven
Vooraanstaand kindertherapeut Tracy Stackhouse komt speciaal voor deze lezing over uit Amerika om uitgebreid inzicht te delen over neuroceptie en de impact ervan op ons leven. Ons autonome zenuwstelstel is betrokken bij hoe we reageren op bedreiging en wat dat betekent voor onze gezondheid en welzijn.
Omschrijving lezing: Onderzoek naar en toepassing van het Safe and Sound Protocol
In deze lezing geeft logopedist en traumatherapeut Heleen Grooten uitleg over het Safe and Sound Protocol, een non-invasieve luistermethode en worden uitkomsten van onderzoek naar deze methode besproken.
Tijdens het middagprogramma kies je voor deelname aan één van onderstaande verdiepingssessies: