Gratis webinar: Diagnostiek van suïcidaliteit, een praktische aanpak
Werk je in de ggz en vind je het moeilijk om het suïciderisico van je cliënten in te schatten? Of weet je vaak niet goed waar te beginnen als iemand aan zelfdoding denkt? Op donderdag 29 september van 15.30-16.30 uur verzorgt 113 Zelfmoordpreventie de gratis webinar: Diagnostiek van suïcidaliteit, een praktische aanpak. Lees meer via 113.nlBekijk ook de gatekeeperstraining die wij samen met 113 Zelfmoordpreventie verzorgen, waarin je leert hoe je suïcidale gedachten bespreekbaar maakt en anderen kunt stimuleren om hulp te zoeken.
Leefstijl in de ggz: ‘Niet praten, maar ervaren’
Van ketter tot redder: psychiater en onderzoeker Rogier Hoenders, MD, PhD maakt zich al jaren sterk voor leefstijlgeneeskunde in de ggz. ‘Patiënten onthouden van de mogelijkheid zelf iets aan hun gezondheid te verbeteren, is moreel onjuist. Leefstijlpsychiatrie is empowerend.’‘De psychiatrie is een spiegel van de maatschappij: wat er speelt op maatschappelijk vlak zie je vaak ook terug in ons specialisme. Dat geldt ook voor leefstijl. Denk maar aan de coronatijd: ineens werd heel duidelijk hoe groot de invloed is van leefstijl op de gezondheid.’ Lees het interview via Leefstijl in de zorg.
Beter inzicht in psychologische veerkracht
Psychologische veerkracht beschermt tegen de schadelijke effecten van tegenspoed en helpt om mentaal gezond te blijven. Een beter begrip van hoe psychologische veerkracht werkt zal ons helpen om manieren te vinden hoe we deze veerkracht kunnen stimuleren. Hierdoor kunnen we de belasting van psychische stoornissen verminderen en het welzijn van mensen, en uiteindelijk de samenleving, vergroten.Anna Kuranova heeft zich in haar proefschrift gericht op een dynamische benadering van veerkracht, en heeft bekeken hoe beschermende factoren en stressoren elkaar wederzijds beïnvloeden, vooral in het dagelijkse leven. Lees meer via Blik op Hulp.